saxar

Pau visar skillnade på ergonomisk och oergonomisk sax. Pau visar skillnade på ergonomisk och oergonomisk sax.

Jag är lite av en analytiker och vill gärna ha korrekta svar på frågor som är intressanta för mig. Senaste stora frågan för mig har varit om saxar och dess design. 
Frågan som diskuteras är om man ska använda ergonomiska eller oergonomiska saxar.
Jag var som sagt var i Belgien i helgen, VM för hundfrisörer. Jag passade på att prata med Arteros eu representant (saxexpert) Pau och RoseLines grundare, Claudia om vad de har för åsikter i ämnet.
Vi ska komma ihåg att det finns tre stora muskler i vår tumme och tummen är den som arbetar mest när man klipper. Om vi använder samma muskel vid varje klippning så kommer förslitningsskador snabbare än om du försöker använda alla tre muskler. Huvudmuskeln av de tre muskler som du använder vid klippning är olika beroende på vilken sax du använder (mina funderingar och vilket Pau tyckte lät helt rimligt) 
- Så det säger att det måste vara bäst att variera och använda olika saxar, ibland ergonomisk och ibland oergonomisk, för att inte överanstränga en viss muskel. Jämför detta med att det inte är bra att alltid gå med samma skor! 
På bilden ovan ser ni att Pau visar hur vinkeln på de två saxar blir olika beroende på vart tummen är placerad i tumringarna. Detta gör att din arm och axel vrider sig i en possition som kan vara ansträngande, om din teknik är felaktig.
- Så din saxteknik handlar inte om rätt eller fel sax utan det handlar om hur hela du arbetar med kroppen.
MEN vi hundfrisörer drabbas inte lika lätt av förslitningskador eftersom vi inte arbetar så monotont som humanfrisörerna. Våra hundar går runt på bordet, sitter och står. Människor sitter för det mesta ganska still.
Det finns en supersax på marknaden också, swirvelsaxen. Den skriver jag om i nästa inlägg...fortsättning följer.
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • cecilia thurfjell » Special one- ett riktigt bra shampo från italien:  ”Hej har amrisar och vill köpa special one schampo condition och även om du har a..”

  • Matilda Åhs Öhberg » Lärling sökes:  ”Hej Jag har mejlat dig om att få vara lärling hos dig. Vet inte om du har set m..”

  • Jocke från lomma » proffsig attityd tack:  ”Underbart Jette! Och du har så rätt i att proffesionellt bemötande och en trevli..”

  • Tove Karstensson » Groomers helper:  ”Vi har lämnat Ville många gånger till dig nu och vet att du arbetar med mjuka hä..”

  • Josse » Groomers helper:  ”Hej Det tycker jag låter sunt och önskar att andra hundfrisörer hade samma ideol..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln