Psykologi på trimbordet

Det finns nästan inga hundar som gillar att gå till frisören. Då menar jag om man hade frågat hunden - vad vill du helst, gå till skogen eller gå till frisören? Som att fråga sitt barn - Vad vill du helst, gå till Tandläkaren eller gå till Busfabriken?

Målet som de flesta hundfrisörer har är att hunden ska stå still på bordet. Hunden behöver inte älska mig, men den ska stå still.
Vägen dit är enkel för de flesta hundarna men svårt för en del. Vad beror det på?
Det finns inga tydliga svar på orsaken till hundens ovilja att bli klippt, enbart möjliga. 
Därför är det i mina ögon också slöseri med tid att under de 3 timmarna som hunden är hos mig, försöka hitta orsaken till hundens dåliga beteénde. Men jag vill se en förbättring för varje gång hunden kommer annars har jag läst hunden fel och då inte kunnat belöna hundens framsteg som kan vara en blick eller en rörelse. 
Viktigt är att belöna alla framsteg som hunden gör. 
Ex:
- Hunden är rörlig, beröm stillhet.
- Hunden är stel av rädsla, beröm rörelse och avslappning.
- Hunden gnäller, beröm tystnad.
Om hunden stressar mycket så låt den få en paus på 5 minuter men beröm inte hunden genom att låta den slippa frisering. Hundar lär sig kvickt hur de ska agera för att "komma undan" 
Om man är riktigt duktig på att läsa hund så kan du stoppa hundar i tanken - jag ska bita dig. Enbart när hunden tänker kan du stoppa den, när bettet är ett faktum så är det försent.
 Om du inte lyckades stoppa, gör om gör rätt ;) Hundar är djur och  vissa hundar har kort stubin. Glöm bettet och fortsätt frisera men håll koll på hundens rörelsemönster och sätt på en munkorg för säkerhets skull.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • cecilia thurfjell » Special one- ett riktigt bra shampo från italien:  ”Hej har amrisar och vill köpa special one schampo condition och även om du har a..”

  • Matilda Åhs Öhberg » Lärling sökes:  ”Hej Jag har mejlat dig om att få vara lärling hos dig. Vet inte om du har set m..”

  • Jocke från lomma » proffsig attityd tack:  ”Underbart Jette! Och du har så rätt i att proffesionellt bemötande och en trevli..”

  • Tove Karstensson » Groomers helper:  ”Vi har lämnat Ville många gånger till dig nu och vet att du arbetar med mjuka hä..”

  • Josse » Groomers helper:  ”Hej Det tycker jag låter sunt och önskar att andra hundfrisörer hade samma ideol..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln