Seperationsångest

Seperationsångest hos hundar kan vara oehört svårt att komma till rätta med och ibland är det omöjligt.
Då man behandlar hundar som har problem med att bli lämnade ensamma så är det viktigt att ha tålamod, då framstegen tar tid. Det krävs övningar för att vi skall kunna hjälpa hunden att inte bli stressad/frustrerad då den blir lämnad ensam.
En hund med seperationsångest kan många gånger inte ens vara ensam i ett rum. Att börja med att träna hunden att stanna i ett rum medan du är i ett annat kan vara bra träning och göra underverk. Det viktiga är inte att nå målet utan att lyckas i starten av träningen. Oftast funkar det att lämna hunden ensam, bara den har förstått att du faktiskt kommer tillbaka. 
Många hundar trivs bäst i köket, eftersom det är där som maten är, så börja med att lämna hunden ensam i köket. Förr när det var lagligt att ha hundar i bur eller i en liten kompostruta så kunde man placera hunden där i ett par minuter. Men nu, eftersom det är förbjudet, så rekommenderar jag istället att man sätter ett kompostgaller i dörröpningen in till köket. I början gör det inget att hunden ser dig. Det viktiga är att ni är åtskilda. Om hunden låter så låtsas att du inte hör och beröm så fort hunden är minsta tyst (1 sekund). När hunden klarar 1 sekund så tränar ni på 2 sekunder o.s.v. Om hunden låter efter 3 sekunder (man måste räkna) så backa bandet och beröm vid 2 sekunder. Beröm 3 sekunder, beröm 4 sekunder o.s.v. Målet är att man ska kunna räkna till 100 sekunder....typ.
Om hunden gnäller så fort du går därifrån så träna hunden till att den ska sitta eller ligga när du går. Hundar gnäller oftast inte om den är på sitt eller ligg. Det kanske räcker med att du går till soffan och tillbaka.  
Nästa steg är att hunden får vara i ett stängt rum. När den klarar det så får hunden vara i ett stängt rum när du går hemifrån (låtsas gå hemifrån och glöm inte låsa dörren) Om det trots allt inte funkar så prova gå en runda med lite problemlösningar åt hunden, leta godis, hoppa upp på parkbänk och annat som hunden måste använda huvudet för att klara av. Eller så kan man köra lite problemlösningar inomhus.
Lycka till.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • kicki vikingson » Gå fint:  ”Vi glömmer aldrig när du kom och lämnade älskade Lovis hos oss ; 6 nov 2009 utan..”

  • Helén Kisch » Projekthund:  ”Hej Jette Vet inte om du redan räknat med Ossi, eftersom vi pratade om att han k..”

  • Nada » Projekthund:  ”Hej, vi har en 3-år gammal shi-tzu som vi brukar lämna in för hundtrim. Han är v..”

  • Petra » Ronja 13 veckor:  ”Ronja ❤❤❤”

  • Susanne » Projekthund:  ”Hej! Din elev er velkommen til at være kreativ på Pixie. Det vokser jo ud igen;-..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln