mitt val av yrke

Tävling Polen 2015 Tävling Polen 2015
Jag påbörjade min utbildning till hundfrisör för 33 år sedan, 1985. På den tiden var mitt yrke inget riktigt yrke, tyckte folk. Jag har alltid tyckt om hundar så valet (efter avhopp från 3-årig ekonomisk linje) var solklart, jag ville jobba med hundar. 
Vägen till där jag är idag har inte varit rak. Som person gillar jag utmaningar så jag har både tävlat och arrangerat tävlingar. Jag har ingen vinnarskalle, tycker helt enkelt att det är oviktigt att komma först och vara bäst. Jag sitter hellre på läktaren med en kall öl och beundrar alla de som har kraft, tid och råd att resa på olika tävlingar världen runt. Jag tycker om att utvecklas och bli bättre, och dela med mig av min erfarenhet. Att preppa sina egna hundar och tävla med en i grunden välskött skönhet är en stor prestation. Att ta hand om en rädd, tovig hund med mega överbett och obetydliga bakbensvinklar är en utmaning, och det gillar ju jag. 

Det finns inte många utbildare i Sverige men det finns utbildningsanordnare som tar emot många elever.
En utbildning kostar 35000 kronor (+ - 5000) kronor/elev.
Nästan alla utbildningarna är grundutbildningar och en del anordnare erbjuder även vidareutbildningar. 
Det finns inget bidrag att söka om du vill utbilda dig till hundfrisör. Du måste bekosta allt själv. Det finns heller inga utbildningar som finns med på någon rekommenderingslista utan du måste lita på din egna intution. 
När man sen är klar med sin utbildning så ska man försöka få in en bra inkomst. Tyvärr så är inkomsten för oss hundfrisörer inte så hög. Att klippa en hund tar 1 - 3 timmar och om hunden ska bada ytterligare 1 - 2 timmar. Våra verktyg ska slipas ofta (då de ibland måste användas i smutsiga pälsar) och utgifterna på el, hyra m.m är den samma som humanfrisörernas. Vi klipper klor, rensar öron, reder ut tovor, riskerar att bli bittna och vi måste många gånger arbeta i besvärliga ställningar. Stora hundar är tunga och blir ännu tyngre om de inte självmant går upp på trimbordet. Shampo är dyrt och du använder ganska mycket mer shampo till en hund än du använder till en människa :). Vi hundfrisörer är underbetalda och vårt yrke är fortfarande inte tillräckligt etablerat. Men vi älskar det vi gör och vi kan bara hoppas att folk får ännu mer förståelse för det vi har valt att arbeta med.

Idag är jag en stolt medlem i Andis utbildarlag 
Vi visar och vi lär gärna ut allt det finns att lära om hundfrisering.
Andis utbildare står på mässor, i utbildningslokaler och på rasklubbar. Det är viktigt att vårt yrke syns, att folk får vetskap om hur vi arbetar och varför det är så viktigt att man går till en professionell hundfrisör med sin hund. 
Man kan boka en visning genom mig direkt och om Andis godkänner så är visningen helt kostnadsfri.

Feel free to ask questions:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • kicki vikingson » Gå fint:  ”Vi glömmer aldrig när du kom och lämnade älskade Lovis hos oss ; 6 nov 2009 utan..”

  • Helén Kisch » Projekthund:  ”Hej Jette Vet inte om du redan räknat med Ossi, eftersom vi pratade om att han k..”

  • Nada » Projekthund:  ”Hej, vi har en 3-år gammal shi-tzu som vi brukar lämna in för hundtrim. Han är v..”

  • Petra » Ronja 13 veckor:  ”Ronja ❤❤❤”

  • Susanne » Projekthund:  ”Hej! Din elev er velkommen til at være kreativ på Pixie. Det vokser jo ud igen;-..”

Bloggarkiv

Länkar