Hundpsykologi

Brasse gillar att stå, så det så! Brasse gillar att stå, så det så!

Längs ner på förstasidan ser ni en del av de recensioner som jag har fått på min facebook sida. Jag är så otroligt glad och stolt över alla fina ord till mig. Den senaste handlar om hundpsykologi och kommer från en kund jag gjorde hembesök hos. För mig handlar hundägandet om samspelet mellan hund och människa. Att hund och människa hittar varandra och delar samma intresse. Om båda är intresserade av tävlingslydnad då blir resultatet superbt men om någon av parterna har ett svagt intresse i tävlingslydnad då blir resultatet också ... svagt.
Hundar som tävlar i elitklass, många bordercollier, är verkligen superduktiga och har superduktiga förare. Om intresset hos föraren är så stort så att han/hon inte kan tänka sig att träna bara för skojs skull då byts hunden ut. Likasom jägaren byter ut en oduglig jakthund, polisen byter ut en oduglig polishund, uppfödaren byter ut ett odugligt avelsdjur. Alla är inte drastiska, men de hängivna är. Och den hunden som inte levde upp till förväntningarna den får oftast en ny familj som matchar bättre. 

Min uppgift som hundpsykolog är att hitta vart ekipaget har brustit i samarbetet. Vad tycker hunden är kul, vad tycker hundföraren är kul. Tycker hunden om att spåra? Man måste inte  söka tillstånd hos Jordbruksverket och köra 4 mil till obefolkad skog för att träna lite spår för skojs skull. Och hunden kommer inte att sura för att du använder lite godis eller använder blod från slakteriet istället för viltblod, jag lovar.
Men det viktigaste! föraren måste också tycka att det är kul att låtsasspåra. Det funkar inte att bli superirriterad och säga att hunden är dum i huvudet för att den inte hittade den sista godisbiten i busken och sedan sura hela vägen hem och säga till alla man möter att min hund är dum i huvudet för den kan inte ens hitta godis ;D 

Hundar behöver också regler att förhålla sig till. T ex att vara tyst vid möte av främmande hundar. Bestäm en regel. Ex hunden ska sitta ner vid varje möte (många hundar har svårt att skälla när de sitter) Sätt inte för svåra regler ex, hunden ska stå på ett ben vid möte. Visserligen kan hunden garanterat inte skälla medan den försöker stå på ett ben men risken är stor att hunden skiter i dina övningar och skäller änu mer, i ren protest/stress till ditt tjat om att den ska stå på ett ben. Och sannolikheten att du blir sur och säger till alla att din hund är dum i huvudet för den kan inte ens stå på ett ben, är stor ;).

Vissa hundar kan inte sitta alls. Vi har en i vår familj. Han heter Brasse och är en Västgötaspets. Brasse gillar att stå, så det så. Det blir ingen lydnadshampion av honom. Kan också bero på ointresse från förare :)

 

Feel free to ask questions:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • kicki vikingson » Gå fint:  ”Vi glömmer aldrig när du kom och lämnade älskade Lovis hos oss ; 6 nov 2009 utan..”

  • Helén Kisch » Projekthund:  ”Hej Jette Vet inte om du redan räknat med Ossi, eftersom vi pratade om att han k..”

  • Nada » Projekthund:  ”Hej, vi har en 3-år gammal shi-tzu som vi brukar lämna in för hundtrim. Han är v..”

  • Petra » Ronja 13 veckor:  ”Ronja ❤❤❤”

  • Susanne » Projekthund:  ”Hej! Din elev er velkommen til at være kreativ på Pixie. Det vokser jo ud igen;-..”

Bloggarkiv

Länkar