Hundfrisörsutbildning

Att utbilda sig till hundfrisör är mångas dröm och det förstår jag för det är ett fantastiskt yrke. När jag utbildade mig till hundfrisör för 35 år sedan så var yrket inte så efterfrågat och många undrade om man kunde leva på att klippa hundar. Idag finns det många fler hundfrisörer och flera jobbar 100% med att klippa o trimma hundar. Vårt yrkesnamn har ändrats från hundtrimmare till hundfrisör, lite oklart varför men det kan bero på att inte alla hundar trimmas/plockas utan de klipps eller så är det bara för att folk ska förstå och respektera vad det är vi gör. 
För mig är det extremt viktigt att alla hundar behandlas med respekt och för hundens bästa.
Men det är också viktigt att man som hundfrisör KAN handskas med alla typer av hunder och deras psykiska svårigheter. En del hundar är väldigt rädda och de behöver peppas på rätt sätt men absolut inte ömkas. De mesiga hundarna behöver hjälp att hitta mod för att känna stolthet. Den glada hunden ska få vara glad men behöver hjälp att fokusera på den svåra uppgiften att stå still.
Hundfrisörerns utmaning är att bemöta alla hundar OCH ge dem alla en respektabel frisyr för det är ju trots allt friseringen som speglar vår kompetens och det som hundägaren har betalt för. Det är inte lätt men det är också den utmaningen som gör att jag älskar mitt yrke.

Om tålamodet någon gång brister så måste vi hålla en paus och ta en kopp kaffe, därför kan det ibland dra ut på tiden när din hund är hos oss. 

Med det vill jag även tillägga att i min salong ger vi inte godis till hundarna på bordet. Godis kan de få när de är klara. Varför? Kan man undra. För att en belöning ska komma när hunden är i fas = lugn, stark och stolt. Det är väldigt svårt att belöna rätt fas eftersom den fasen kan vara sekundkort. Belönar du rädd och osäker, då belönar du ju helt fel beteende.
Därför får hunden belöningar när den är klar, på bordet får den "bara" bra energi från mig.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • kicki vikingson » Gå fint:  ”Vi glömmer aldrig när du kom och lämnade älskade Lovis hos oss ; 6 nov 2009 utan..”

  • Helén Kisch » Projekthund:  ”Hej Jette Vet inte om du redan räknat med Ossi, eftersom vi pratade om att han k..”

  • Nada » Projekthund:  ”Hej, vi har en 3-år gammal shi-tzu som vi brukar lämna in för hundtrim. Han är v..”

  • Petra » Ronja 13 veckor:  ”Ronja ❤❤❤”

  • Susanne » Projekthund:  ”Hej! Din elev er velkommen til at være kreativ på Pixie. Det vokser jo ud igen;-..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln