lärlingsmodellen

Jag utbildar hundfrisörer enligt lärlingsmodellen då detta är den absolut bästa modellen när man ska lära sig ett praktiskt arbete.

Den praktiska delen ska innehålla utveckling, inspiration, motivering, problemlösningsförmåga, förståelse, konfliktlösningar (både med hund och kund), verktygskunskap. 

Min uppgift som handledare är att framkalla den enskildes förmåga och skapande genom individualiserings tänket . Målet med lärandet är att lyfta fram varje elevs styrka och att öka elevens kunskap där det behövs.

 Utbildningens längd totalt  1100 timmar
 Praktik (inkl. KB & HP)  900 timmar
 Teori   160 timmar
 Företagsekonomi   40 timmar

 KB - Kundbemötande, HP - Hundpsykologi
 

Hundpsykologi
Det är otroligt mycket hundpsykologi i hundfrisörsyrket. Utan stor kunskap i denna kategori kommer det att bli svårt och energikrävande att arbeta med all form av hundvård.

Praktik
Praktik är den största delen i utbildningen och eleven arbetar praktiskt med hundar under alla dagar i utbildningen.

Kundbemötande
Redan från början är eleven med i kundbemötandet. Vilken frisyr önskas, är valet av kundens frisyrönskan möjlig och hur kan vi hjälpa kunden till en bättre pälsvardag.

Teori
Teoribiten ska inte ta upp tid från den viktiga praktiken. Därför sker all teori hemma i form av studiematerial, övningsuppgifter och läsning av rekommenderat material.

All utbildning försiggår i Swedgrooms hundsalong i Lockarp och alltid tillsammans med mig, Jette,  som handledare. Mer information om mig hittar ni här.
Jag tar emot 1 elev åt gången.

Jag och eleven diskuterar mycket om kundrelationer, samarbetsmöjligheter med andra aktörer inom hundföretag, ekonomiska mål och framtidstänk. Vi lägger mycket fokus på att eleven ska kunna planera och arbeta självständigt så som man måste när man driver ett eget företag.
De 4 första veckorna i utbildningen fokuserar vi på Bad och Fön, Tovutredning, kloklippning, öronrens, verktygskunskap och ergonomi, hundpsykologi och framtidsplan. Och så får man känna på att klippa lite på min egna pudel som är van vid att ha minst sagt kreativ frisyr ;). 
Efter 8 veckor bestämmer man sig för att gå vidare med utbildningen eller hoppa av. Vill man gå vidare med utbildningen så betalar man in hela utbildningen eller så lägger vi upp en avbetalningsplan. 

Fortsatt utbildningsplan efter de fyra första veckorna.
Eleven börjar klippa med maskin och med sax. Eleven börjar också trimma/rycka/plocka strävhåriga raser.
När eleven klarar att hantera hund och verktyg så går vi till nästa steg som är projekthundar. En projekt hund kommer till eleven var sjätte vecka och de varierar i både antal och ras/blandras.

Eleven 

  • tar emot projekthunden själv.
  • kommer själv överens med kunden om frisyr och när hunden ska hämtas.
  • ska fråga kunden om hunden har speciella behov eller rädslor.
  • går igenom pälsen för att se om hunden är tovig.
Allt ovanstående med stöd från handledaren.

Projekthundarna ska följas upp både psykiskt (hur klarar hunden att bli hanterad) och fysiskt (tandstatus, klostatus, muskelspänningar). Eleven dokumenterar och sparar. 
De hundar som har dålig eller felbehandlad päls ska eleven kunna utföra en pälsrehabilitering på.
Eleven får en unik chans att följa sin projekthund och se resutatet av att göra rätt och fel.  

Målet med projekthundarna är:
  • Eleven ska förklara för Hundägaren om den viktiga dagliga pälsvården.
  • Eleven ska ge hunden en korrekt behandling ut efter hundägarens önskemål.
  • Eleven ska växa i sin professionella roll.
För att ovanstående ska fungera i praktiken är det för hundägaren gratis pälsvård. 

Önskvärda Projekthundar är Spaniel, Pudel, Bishon Frisé, Högbent terrier

Swedgrooms hundfrisörsutbildningar är ensamma om att erbjuda ovanstående och vi gör det för att vi är genuint intresserade av att vår bransch, våra kunskaper och att vårt goda rykte ska växa.
Mitt mål är att den nyblivna hundfrisören ska kunna arbeta självständigt med hundfrisering på heltid. 

Efter avslutad utbildning och godkända projekthundar erhåller eleven ett utbildningsintyg.
Swedgroom hundsalong delar inte ut diplomer eftersom ett diplom kan skrivas ut av vem som helst, men ett utbildningintyg från Swedgroom kan enbart skrivas ut av mig. Eleven blir automatiskt medlem i Swedgrooms hundfrisörsteam och därmed presenterad på Swedgrooms Sociala medier.

startpaket

I utbildningen ingår ett startpaket efter godkänt avslutningsprov

  • Klippmaskin, kammar, borstar och klosax från Andis
  • Shampo och Balsam från Artero
  • Saxar från Rose-Line 

Praktiktiden är mycket viktig och får hela 80% av den totala utbildningstiden. 
Teoridelen visar 15% på stapeln men det är enbart den teorin vi gör i salongen. Hemma läser eleverna böcker och tittar på Youtube. 
Ynka 5% ägnar vi åt att prata ekonomi och den lilla procentdellen bygger på att man i sitt företag kontaktar en revisor för professionell hjälp.

PRIS
Anmälningsavgiften på 1500kr + moms, som ska vara betald när man bestämt sig för att gå som lärling och som säkrar din plats, medräknas i den totala summan på 35000kr + moms. Avbetalningsplan går att lösa.

Att tala om för  elever  att ska de ska skapa likadana frisyrer som läromästaren är som att tala om för Leonardo da Vinci att skapa ett likadant alster som Pablo Picasso.
Hundfrisörer är konstnärer och hunden är deras alster.

STUDIEMATERIAL
Lugnande signaler -
Turid Rugaas

Hälsoråd för hund - Apotekets